Muharrem (Çukurova ) ,   Baþarýlarýnýz daim ve guzel olsun. Ýyi yayinlar ...2024 mutlu huzurlu bir sene olur inþallah...    |           Ebru (Mersin) ,   Sanat iyileþtirir.Figen haným ve Erdal bey programýnýz çok baþarýlý.Hep radyo metropoldeyiz...Harikasýnýz...    |           Rýdvan (Kayseri) ,   Günaydýnnn özel ve güzel insan her sabah olduðu gibi bu sabahta senin enerjin ile güne bomba gibi baþladýk 💓💞...    |           Seda Cankurt (Mersin) ,   Hayvanlara þiddetin arttýðý bu dönemde hayvanlarý düþünerek böyle bir program yaptýðýnýz için teþekkürler radyo metropol....    |           Recep Colak (Ýstanbul ) ,   2004-2009 arasý yýllarýnda okurken biriktirilen hatýralar için teþekkürler,sýrtý dað yüzü deniz Mersin.siradaki parça Mersin e gelsin...    |           Sedat KIZILIRMAK (Ýzmir) ,   Ahmet Kaya’nýn þarkýsýný bence Adele intihal yapmýþ. Gitar, arpej ve ritimleri bile ayný, sanki þarký hiç deðiþmeden devam ediyor gibi. Ýki þarký arasýndaki melodik benzerlik çok fazla. Ahmet Kaya’nýn þarkýsýný nakarat ve intro kýsmý Adele’in þarkýsýnýn bölümlerinde aynen kullanýlmýþ bence....    |           Mustafa Celal Gök (Yeniþehir) ,   Müzik yayýnýz seçtiðiniz sanatçýlar ve parçalar muhteþem., Emeðinize gönlünüze saðlýk þaad olun.,!...    |           Ünzile (Gaziantep ) ,   Þenay beni seneler öncesine götürdü ne kadar þanslý bir gençlik yaþadýðýmýzý hatýrlattý teþekkürler harika bir program ...    |           Jana Med Ýnanç (Sözyüzü ) ,   Þehrin þairine selamlar. Figen'e de ses olduðu icin tesekkur ediyorum. Þiire yolu, yüreði düþmüþ herkesi sevgiyle kucaklayacak bir ülke hayaline ortak oldunuz. ...    |         
Kullanýcý:    Parola:    Üye Ol   Þifremi Unuttum  
 
 
 

MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR TÜRKÝYE’DE BÝR ÝLKÝ GERÇEKLEÞTÝRÝYOR

 

MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR’ÝN ÖNCÜLÜÐÜNDE BAÞLATILAN “HADÝ GEL KÖYÜMÜZE DESTEK VERELÝM PROJESÝ” PROTOKOLÜ ÝMZALANDI.YOKSUL ÇÝFTÇÝ AÝLELERÝNE KÜÇÜKBAÞ HAYVAN VERÝLECEK, 1 YIL SONRA BAÞKA AÝLELER PROJEDEN FAYDALANACAK. BAÞKAN SEÇER: “5 YIL SONUNDA SÜRÜ SAYIMIZ 7 BÝN 500 BAÞA ULAÞACAK” SEÇER: “TEMEL AMAÇ KIRSALDA YAÞAYAN DÜÞÜK GELÝRLÝ AÝLELERE ÝSTÝHDAM YARATMAK” MERSÝN ÝLÝ DAMIZLIK KOYUN KEÇÝ YETÝÞTÝRÝCÝLERÝ BÝRLÝÐÝ BAÞKANI AKDOÐAN: “AÝLELER BELÝRLENÝRKEN, HÝÇBÝR SÝYASÝ AYRIM GÖZETÝLMÝYOR”

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer’in öncülük ettiði “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi” ile kýrsalda yaþayan yoksul çiftçi ailelerine küçükbaþ hayvan desteði verilecek. Ýlk yýl 60 aileye 25’er adet küçükbaþ hayvanýn verileceði projede 5 yýlda 300 aileye ulaþýlacak. Projeye katýlan aileler bu sürede 7 bin 500 küçükbaþ hayvan yetiþtirmiþ olacak.

“Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi Protokolü” Mersin Büyükþehir Belediyesi, Mersin Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü, Mersin Veteriner Hekimler Odasý ile Mersin Ýli Damýzlýk Koyun Keçi Yetiþtiricileri Birliði arasýnda imzalandý. Mersin Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Baþkanlýðý’nýn yürüttüðü ve toplam 10 milyon 638 bin lira bütçeli proje 10 ilçede hayata geçirilecek.

Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, temel amaçlarýnýn kýrsalda yaþayan düþük gelirli ailelere istihdam yaratmak ve ekonomilerinin düzelmesine katký sunmak olduðunu belirterek, “Doðduðu yerde doymayan ve kente göç etmek zorunda kalan köylü yurttaþlarýmýzýn doðduðu yerde doymalarýný, orada istihdam ve gelir edinmelerini saðlama amacý güdüyoruz” dedi.

Tarýmýn ekonomik ve toplumsal öneminden yola çýkarak bu alana önemli katkýlar sunan Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, Türkiyede bir ilk olma özelliðindeki “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi”ne de öncülük ediyor. “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi”, kýrsal kesimde yaþayan dar gelirli ailelere küçükbaþ hayvan desteði verilmesini ve küçükbaþ üretimin sürdürülebilir hale gelmesini hedefliyor.

Projenin protokolü Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, Mersin Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü Ýl Müdürü Vekili Mustafa Nevzat Zayim, Mersin Ýli Damýzlýk Koyun Keçi Yetiþtiricileri Birliði Baþkaný Mehmet Akdoðan, Mersin Veteriner Hekimler Odasý Baþkaný Bektaþ Þenay arasýnda imzalandý. Baþkan Seçer, imza töreninde “Türkiyede bir ilk olan, bizim de çok önemsediðimiz, yeni bir hayvancýlýk projesinin protokolünü imzalayacaðýz. Mersinimize hayýrlý, uðurlu olsun diyorum. Üreticilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyorum” dedi.

Mersin Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Baþkanlýðý’nýn yürüttüðü ve toplam 10 milyon 638 bin lira harcanarak hayata geçirilen proje ile 5 yýlda 300 aileye ulaþýlacak ve 5 yýl sonunda sürü sayýsý 7 bin 500 baþa eriþecek. Proje 10 ilçede hayata geçirilecek.

Küçükbaþ hayvan ve yem yardýmý yapýlacak

Protokol ile kýrsalda yaþayan düþük gelirli ailelere istihdam ile köyden kente göçün önlenmesine katký saðlamak ve bölgedeki koyun varlýðýný artýrmak, damýzlýk fazlasý olan yerli üreticilerden yeni iþletmeler için hayvanlarýný deðer fiyatýnda satýn alarak ekonomiye destek vermek amaçlanýyor. Bu nedenle, köyde ikamet eden ve maddi imkânsýzlýktan dolayý sürüsünü büyütemeyen veya yetiþtiriciliðe devam edecek sayýda küçükbaþ hayvaný olmayan yetiþtiricilere koyun, keçi ve yem yardýmý yapýlacak.

Baþkan Seçer: “Tarým ve hayvancýlýða önemli destekler vermek istiyoruz”

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, protokol törenindeki konuþmasýnda, tarýmýn hem Türkiye hem de Mersin için önemine dikkat çekti. Mersin’in toprak varlýðýnýn dörtte birinin tarým ve hayvancýlýða uygun olduðunu, yörede tarým alanlarýnýn verim ve iklim özellikleri bakýmýndan benzersiz olduðunu ifade eden Baþkan Seçer, “Biz de Mersin Büyükþehir Belediyesi olarak bu bilinçle, tarýmýn Mersindeki hem ekonomik, hem de toplumsal öneminden yola çýkarak bu alana önemli destekler vermek istiyoruz. Göreve geldiðimiz günden bu yana da ayný düþüncelerle, farklý alanlarda, farklý projelerle, çalýþmalarla üreticilerimizle beraber, iç içe olmaya çalýþýyoruz. Tabi bu çalýþmalarý yaparken, çok önemli, deðerli paydaþlarýmýzla da yol alýyoruz” dedi.

“Temel amaç kýrsalda yaþayan düþük gelirli ailelere istihdam yaratmak”

Paydaþlarla beraber, Türkiyede bir ilk olan ve hayvancýlýk sektörüne önemli katký saðlayacaðýný düþündükleri bir proje için protokol imzaladýklarýný kaydeden Seçer, þunlarý söyledi:

“Projemizin adý Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim. Böyle bir motto ile projemizi gerçekleþtiriyoruz. Burada temel amaç kýrsalda yaþayan düþük gelirli ailelere istihdam yaratmak. Ekonomilerinin düzelmesine katký sunmak. Özellikle son dönemlerde sadece Mersinde deðil, Türkiyenin her yerinde doðduðu yerde doymayan ve kente göç etmek zorunda kalan köylü yurttaþlarýmýzýn doðduðu yerde doymalarýný saðlamak, orada istihdam ve gelir edinmelerini saðlama amacý güdüyoruz burada. Birçok vatandaþýmýz hayvancýlýkla uðraþýyor ama ya bir yerde bir bedel karþýlýðý çalýþýyor ya da çok küçük hayvan adetleri ile bu çalýþmalarý sürdürmek zorunda kalýyor. Buradaki temel amaç zaten yoksul, küçük aile iþletmelerini tespit edip, bunlara yardýmlarýmýzý yapmak ve bu projeyi sürdürmek. Burada hedef kitle yoksul üreticiler, küçük aile iþletmeleri ve bunlarý da çok itinalý bir þekilde seçtiðimizi biliyorum. Bütün paydaþlarýmýz bu süreç içerisinde bizlere katký sunuyorlar.”

60 aileye 1500 küçükbaþ desteði

Proje hakkýnda bilgiler veren Baþkan Seçer, “10 ilçemizde 60 yeni yetiþtiriciye 24 diþi, 1 erkek küçükbaþ hayvan vereceðiz. Biz üreticilerimizi seçerken bazý kriterler referans olarak aldýk ve bu deðerlendirmeler sonucu da bu iþe en uygun üreticilerimizi tespit etmeye çalýþtýk. Anamurda 5 yetiþtiricimize kýl keçisi vereceðiz. Aydýncýkta 2 yetiþtiriciye kýl keçisi, Çamlýyayla’da 3 yetiþtiriciye Güney Karaman, Erdemli’de 7 yetiþtiriciye ivesi koyun, Gülnarda 6 yetiþtiriciye kýl keçisi, Mut’ta 7 yetiþtiricimize kýl keçisi, Silifkede toplam 7 yetiþtiricimize 5 kýl keçisi ve 2 ivesi koyun. Tarsusta 13 yetiþtiricimize Güney Karaman koyun, Toroslarda 4 yetiþtiricimize kýl keçisi, 2 yetiþtiricimize Güney Karaman, Bozyazýda ise 4 yetiþtiricimize kýl keçisi olmak üzere 60 ailemize toplamda 24 diþi, 1 erkek küçükbaþ hayvan olmak üzere daðýtýmýmýzý gerçekleþtireceðiz. Yaklaþýk olarak 1500 hayvana tekabül edecek” dedi.

“5 yýl süre sonunda sürü sayýmýz 7 bin 500 baþa ulaþacak”

Üreticilere yardýmlarý nasýl yapacaklarýný da anlatan Seçer, “Eylül ayýnda yetiþtiricilerimize yemle birlikte küçükbaþ hayvanlarýný teslim edeceðiz. Yem bedelini Büyükþehir Belediyemiz karþýlayacak. Bu hayvanlarýn bedelleri Büyükþehir Belediyemiz tarafýndan karþýlanacak ve üreticilerimize teslim edilecek. Hayvanlarýn, Bakanlýðýn belirlediði aþý takvimine göre aþýlarý Veteriner Hekimleri Odasý tarafýndan gerçekleþtirilecek. Ancak aþý ve el emeði bedeli yine Belediyemiz tarafýndan karþýlanacak. Hayvan alýmý, yem alýmý ve diðer katkýlardan faydalanabilecekler. Toplamda 5 yýl süre sonucunda sürü sayýmýz 7 bin 500 baþa ulaþacak. Bizim tabi ki sadece bu projelerle Mersinde tarým ve hayvancýlýk desteklerimiz sona ermeyecek. Görevde kaldýðýmýz süre içerisinde yeni bazý çalýþmalarla, yeni projelerle yine üreticilerimize katký sunmaya çalýþacaðýz” ifadelerini kullandý.

Büyükþehir’den tarýma desteði yeni projelerle sürecek

Baþkan Seçer, 2021 yýlýnda baþlayacaklarý ve örtü altý yetiþtiriciliðin yoðun olarak yapýldýðý Adanalýoðlu, Kazanlý ve Karacailyas mahallerini kapsayan Sera Naylonu Desteði Projesi’nden de bahsederek, “Adanalýoðlu, Kazanlý ve Karacailyas mahallelerimizde yýlda 200 dekar alanda olmak üzere toplamda 3 yýlda 600 dekar alanda belirlenen, hedef kitlemiz geliri düþük, küçük aile iþletmeleri ve ÇKS kayýtlarýnda en fazla 5 dönüm ya da 5 dekar alana sahip olan üreticiler olacak. Onun üzerinde bir mal varlýðý varsa onlara bu destekten saðlayamayacaðýz. Yýlda 200 üretici bu yardýmýmýzdan faydalanacak. Nedir bu? Bizim örtü altý üreticilerimize yaptýðýmýz sera naylonu yardýmý. 36 aylýk uzun ömürlü plastik örtüler Belediyemiz tarafýndan üreticilerimize verilecek ve ürettikleri alan 5 dekardan fazla olmayacak. Biz bunlarýn 2 dekarýnýn sera, plastik örtü yardýmýný yapacaðýz ve bunu %50 hibeli olarak gerçekleþtireceðiz. 3 yýlda da toplamda 600 dekar alana bu yardýmý yapmýþ olacaðýz” dedi.

Tarýmda Biyoteknik Mücadele Projesi’nden de söz eden Baþkan Seçer, “Biliyorsunuz kimyasal mücadele birçok açýdan artýk dünyada kabul görmeyen bir mücadele sistemi. Hem insan saðlýðýna, hem de çevre saðlýðýna saðladýðý olumsuz etkilerden dolayý bu projemiz ile örtü altý sebze yetiþtiricilerine yapacaðýmýz katkýlarla, beyazsinek zararlýlarýna karþý sarý yapýþkan tuzak kullanýmýný yaygýnlaþtýrmak için Kazanlý Mahallesi’nde 530 üreticiye, Adanalýoðlu Mahallesi’nde de 570 üreticiye toplamda 1100 adet sarý yapýþkan tuzak daðýtýmýný gerçekleþtireceðiz” diye konuþtu.

Tarým ve hayvancýlýk sektörüne katkýlarýnýn devam edeceðini anlatan Baþkan Seçer, Süt Senin Gurur Mersin’in Projesi’ni bu yýl da devam ettireceklerini ve 1.5 milyon paket süt daðýtmayý planladýklarýný söyledi. Süt Daðýtma Tanký Desteði, yem bitkisi tohumu desteði, sulama borusu desteði gibi farklý alanlarda hayata geçirdikleri projeleri anlatan Baþkan Seçer, Mezitli ve Yeniþehir ilçelerinde Arý Ürünleri Satýþ Büfesi konulacaðýný söyledi.

Paydaþlar protokolden memnuniyetlerini dile getirdi

Mersin Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü Ýl Müdürü Vekili Mustafa Nevzat Zayim de “Mersin ilindeki hayvancýlýk yapan vatandaþlarýmýzý destekliyoruz. Projemizin Mersin ilimize hayýrlý olmasýný diliyorum” dedi.

Mersin Veteriner Hekimler Odasý Baþkaný Bektaþ Þenay ise Mersin Büyükþehir Belediyesine ve diðer paydaþlara teþekkür ederek, “Türkiyedeki hayvancýlýk ve tarýmýn, hatta köydeki yaþayan insanlarýn durumlarýný görüyoruz. Bundan dolayý Büyükþehir Belediyemiz’in bu konuya el atmasý, duyarlý olmasý bizi ayrýca mutlu etti. Ýnsanlarýmýz iþsizlikten artýk þehirlere göç etmeye baþladý. Bunun önüne geçmek adýna da güzel bir proje. Biz Mersin Veteriner Hekimler Odasý olarak Türkiyedeki hayvancýlýðýn evet her ne kadar saðlýðýndan sorumlu olsak da ama tabi ki bu hayvanlarýn yaþamasýný da saðlamamýz gerekiyor ve insanlara daha faydalý bir þekilde tüketimi ulaþtýrmanýz gerekiyor. Bu anlamda da biz burada saðlýk konusunda Veteriner Hekimler Odasý olarak üstlenmeyi borç bildik” dedi.

Mersin Ýli Damýzlýk Koyun Keçi Yetiþtiricileri Birliði Baþkaný Mehmet Akdoðan da kýrsalda yaþayan aileler belirlenirken hiçbir siyasi ayrýma gidilmediðini belirterek, “Projemizin hayýrlý, uðurlu olmasýný temenni ediyorum. Mersin tarým ve hayvancýlýk açýsýndan son derece önemli bir þehirdir. Bu projenin gerçekleþmesi bizzat Belediye Baþkanýmýz’ýn talimatlarýyla gerçekleþti. Bundan faydalanacak olan yetiþtiricilerimize de genelde kýrsalda, gerçekten ekonomik seviyeleri düþük aileler tercih edildi” dedi.

 
Tarih       : 29 Aðustos 2020
 
 

                                                                                                   Tüm Haklarý Saklýdýr. | All Rights Reserved | Copyright © 2017                                                                      DJ Ýstek Paneli Giriþi

rt.png (35×20) RadyoSitesiKur