Mersin Büyükþehir Belediyesi, “Yöreden Kafe”yi hizmete açtý. Yeniþehir Ýlçesi Öðretmen Evi karþýsýnda yer alan Yöreden Kafe, Mersinliler’e Toroslar’ýn yöresel lezzetlerini Akdeniz’in mavi sularýna karþý tatma olanaðý sunuyor. Kafede konuklara sunulan yöresel yiyeceklerin büyük kýsmýný kadýnlar hazýrlýyor. Mersinden Kadýn Kooperatifi üyelerinin ürettiði ürünler hem sofralarda yer alýyor, hem de dileyenlere perakende satýlýyor. Kafeye gelenler yöresel lezzetleri temiz ve þýk bir mekanda, uygun fiyatlarla tatma olanaðý buluyor. Büyükþehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Baþkanlýðý bünyesinde görev alan iç mimar Gülbin Uyan, “Mersinliler’in ve Mersin’e gelenlerin bu yöreye özgü lezzetleri deniz kenarýnda yiyebilecekleri bir mekan olsun istedik. Hem þýk, hem uygun fiyatlý hem de kadýnlarýmýzýn emeklerinin ekonomik deðer kazandýðý bir mekan yaratýlmýþ oldu” dedi. Mersin Büyükþehir Belediyesi’nin bir yýl içerisinde Kültür Park’a kazandýrdýðý Limon Kafe, Kýr Kahvesi, Bizden Kafe ve Bakkal’ýn ardýndan yeni bir kafe daha Mersinliler’in hizmetine açýldý. Yeniþehir Ýlçesi Öðretmen Evi karþýsýnda faaliyet gösteren ve uygun fiyatlarýyla her kesime hitap eden Yöreden Kafe, Toroslar’dan gelen lezzeti Akdeniz esintisiyle buluþturuyor. Hem modern hem geleneksel: Yöreden Kafe Yöreden Kafe’de yer sofralarý ve ahþap masalar ile sandalyeler yer alýyor. Avizelerde ise kamýþ sepetler kullanýlmýþ durumda. Saksýlarda biberiyeler masalarý süslüyor. Raflarda ise el yapýmý salçalar, reçeller ve zeytinler bulunuyor. El yapýmý ürünler hem yemeklere katýlýyor hem de satýþa sunuluyor. Mekanýn içerisindeki sýkma sacýnýn baþýnda bir ‘sýkmacý teyze’ oturuyor. Yöresel ürünlerden oluþan zengin menü Masalarda ‘QR Kod’ yer alýyor. Yöreden Kafe’nin misafirleri telefonlarýna bu kodu okutarak saniyeler içerisinde zengin menüye ulaþabiliyor. Bu sistem, ‘menü bekleme’ sorununu ve temasý ortadan kaldýrýyor. Menülerde, kahvaltýdan salatalara, içeceklerden sýcak yemeklere geniþ bir yiyecek-içecek seçeneði sunuluyor. Piyasada 1 kiþilik serpme kahvaltý ortalama 30-35 lira aralýðýndayken, Yöreden Kafe’de 2 kiþilik serpme kahvaltý 25 liradan sunuluyor. Menüde bazlama, yoðurtlu kýzartma, içli köfte, zeytinyaðlý tabaðý, yüksük çorbasý, kiremitte köfte, çökertme kebabý, ev yapýmý þalgam ve tantuni gibi çok sayýda ürün yer alýyor. Kadýnlarýn emeði Yöreden Kafe’de ekonomik deðere dönüþüyor Mersinden Kadýn Kooperatifi bünyesinde üretim yapan kadýnlarýn da ürünleri Yöreden Kafe’de satýþa sunuluyor. Silifke Ýlçesi’nin Balandýz Mahallesi’nde hasat edilen sarý buðdaylardan elde edilen bulgur, Silifke’nin kokulu çileðinden yapýlan çilek reçeli, Arslanköy’ün domateslerinden üretilen domates salçasý bu ürünler arasýnda bulunuyor. Bunlarýn yaný sýra þeftali reçelinden viþne reçeline geleneksel birçok lezzet raflarda yerini alýyor. Böylece satýn alýnan her ürün kadýnlarýn bütçelerine katký sunuyor. “Bu yöreye özgü lezzetleri deniz kenarýndan yiyebilecekleri bir mekan olsun istedik” Mersin Büyükþehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Baþkanlýðý’nda görev alan iç mimar Gülbin Uyan, Yöreden Kafe için düþündükleri konsepti anlatarak, “Mersinliler’in ve Mersin’e gelenlerin bu yöreye özgü lezzetleri deniz kenarýnda yiyebilecekleri bir mekan olsun istedik. Çünkü sýkma, fýndýk lahmacun ve benzeri yöresel ürünlerimizi yemek için ya yaylalara gitmemiz gerekiyor ya da deniz kenarýndan uzun bir yol kat etmeniz gerekiyor. Aslýnda mekanýn bu ihtiyaca cevap vermesini istedik” dedi. “Hem þýk hem uygun fiyatlý” Mekanýn menüsünde yer alan yöresel ürünlere ve uygun fiyatlara da deðinen Uyan, “Baþkanýmýz Vahap Seçer’in Adnan Menderes sahili þeridinde her bütçeye, her kesime hitap eden mekanlar yapma, böylece sahili toplumun her kesimine açma arzusunu bilerek bu fikirleri üretiyoruz. Yöreden Kafe ile Baþkanýmýz’ýn da istediði gibi hem þýk hem uygun fiyatlý hem de kadýnlarýmýzýn emeklerinin ekonomik deðer kazandýðý bir mekan yaratýlmýþ oldu” diye konuþtu. “Mekanýn konseptin önüne geçmesini istemedik” Uyan, Yöreden Kafe’nin tasarým sürecinden de bahsederek, “Mekaný tasarlarken mevcut cephe kaplamasýný koruduk. Yani sadece çatý izolasyonu ve benzeri iyileþtirmelerini yaparak strüktürü bozmadýk. Ýç mekaný ihtiyaçlar doðrultusunda yeniden planlayýp, hem kafe hem yöresel ürün satýþý konseptlerini ön plana çýkarmaya çalýþtýk. Mekanýn bu konseptin önüne geçmesini istemedik. Tasarýmda kullandýðýmýz malzemeleri bu konseptin önüne geçmeyecek þekilde seçtik. Yine mobilya tasarýmlarýmýzý da doðal malzemelerden yaparak doðallýk konseptini pekiþtirmek istedik” ifadelerine yer verdi. |